Simit verkopers weer terug op straat in Istanbul

Eind september ontstond er lichte paniek onder de Turken: simit verkopers die normaal op vast punten in de stad stonden, waren er opeens niet meer.

In de Turkse pers werd gezegd dat duizenden verkopers verbannen waren door de gemeente Istanbul en niet meer welkom waren op hun vaste plek. Dit vanwege het bestrijden van ‘ongelijke inkomens’. Later verklaarde de gemeente dat slechts 85 simit standjes tijdelijk ‘even weg’ waren vanwege schoonmaakwerkzaamheden.

Simit als ontbijt

Al met al een heel vaag verhaal. Gelukkig zijn de verkopers weer terug en kun je over in Istanbul van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat een lekkere simit kopen. Forensen en studenten die geen tijd hebben om te ontbijten, kopen ‘s ochtends vaak een simit. Soms zijn de simits een beetje droog, doe er dan wat smeerkaas op. Dit verkopen ze vaak ook.

Er zijn zo’n 8000 simit verkopers in Istanbul. Een simit kost gemiddeld 1 tl. Soms wordt er ook wel eens 1.40 tl gevraagd. Bij de bakker worden ze soms nog voor 0.50 cent verkocht.

In Nederland kun je ook simits kopen. Niet ‘op straat’, maar bij Simit Sarayı.

 

Lees ook:Simit verkopers verbannen uit Istanbul
Lees ook:Het lekkerste linzensoep recept uit Istanbul
Lees ook:Vier dagen zonder water in Istanbul?
Lees ook:Handige tips voor een stedentrip naar Istanbul
Lees ook:Leven in een stad als Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>