Leuke en betaalbare lunchtips in Istanbul

Eten is er volop in Istanbul. In elke straat vind je wel een bakker, een restaurantje of een simpel eettentje, in het Turks ook wel Lokantası genoemd. Er is eigenlijk te veel keus. Zeker als je voor het eerst in Istanbul bent, is het lastig een keuze te maken uit alle gerechten en etenswaren die je op straat voorbij ziet komen.

Wil je graag eten zoals de Turken dat ook doen? Vermijd dan toeristische restaurants waar de obers je naar binnen proberen te praten. Vooral in de oude en toeristische wijk Sultanahmet zul je dit ‘getrek’ genoeg tegenkomen. Deze restaurants zullen best goed eten serveren, maar de gerechten hebben altijd een toeristische inslag, vaak een standaard bord met patat, vlees en salade.

Köfte bij de Blauwe Moskee

eten in Istanbul Köfte zijn Turkse gehaktballetjes. Ze zien er eigenlijk niet uit als een gehaktbal, want ze zijn plat. Bij het zeer bekende en altijd drukke restaurantje Tarihi Sultanahmet Köftecisi – aan de overkant van het plein waar de Blauwe Moskee en de Haghia Sophia staan – kun je de lekkerste köfte van Istanbul vinden. Of dit echt de lekkerste is.. dat antwoord kun je zelf het beste geven, maar er zijn hier al heel wat bekende Turken wezen eten. Adres: Divan Yolu Caddesi 12

broodje vis in IstanbulBalık Ekmek

Balık Ekmek betekent letterlijk een broodje vis. Dat klinkt heel simpel en dat is het ook. Voor slechts 6 lira heb je een lekker broodje met sla, uien en gebakken makreel (uit Noorwegen, niet uit de Bosporus). De broodjes worden aan de waterkant bij Eminönü (aan het begin van de Galatabrug waar de vissers staan) verkocht vanuit kleurrijke bootjes. Hier kun je mooie foto’s maken. Een nog beter broodje vis vind je ‘s avonds na een uur of 7 aan de kade in Karaköy, dat ligt aan de overkant van de Galatabrug. Op deze broodjes krijg je speciale viskruiden, tomaten en pepers. De prijs is hetzelfde.

Mercimek çorbası

Linzensoep. Het wordt de hele dag door gegeten door de Turken. Sommigen mensen beginnen er zelfs ‘s ochtends al aan, jongeren eten het graag na het stappen en Turkse moeders hebben het altijd op het vuur staan. Linzen zijn ontzettend gezond, dus regelmatig een linzensoepje bestellen is een verantwoorde en lekkere keuze. De Mercimek çorbası staat in bijna elk restaurant (als ze soep serveren) op het menu. Vergeet voordat je aan de soep begint niet om een beetje citroen uit te knijpen in de soep, het citroensap maakt de soep nog lekkerder dan hij al is.

Afiyet olsun! :-)

(foto’s en tekst: Tosca de Jong)

Lees ook:Het lekkerste linzensoep recept uit Istanbul
Lees ook:Katten domineren het straatbeeld in Istanbul
Lees ook:Budget tips voor een vakantie in Istanbul
Lees ook:Eten in Istanbul: het lekkerste broodje vis koop je in Karaköy
Lees ook:Nieuwe 100% Istanbul reisgids is uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>