Bezoek waard in Istanbul: Kuzguncuk

Aziatisch Istanbul

Kuzguncuk is een klein wijkje in Üsküdar aan de Aziatische kant van de stad. Een echte aanrader, want in dit schattige wijkje vind je de mooiste Ottomaanse huizen, kerken en kom je zeer vriendelijke mensen tegen. Kuzguncuk wordt vaak gebruikt als filmlocatie. Ook gaan bruidspaartjes er graag naar toe om daar hun perfecte trouwfoto’s te maken.

Aziatisch Istanbul

Rust in druk Istanbul

Als je door Kuzguncuk loopt merk je dat de tijd er een beetje stil heeft gestaan. Het komt er erg gemoedelijk over. Zeker als je de hoofdstraat (Icadiye Caddesi) uitloopt en een stuk rechtdoor omhoog loopt. Daar zie je hele oude huisjes. Je kunt je haast niet voorstellen dat daar nog steeds mensen in wonen, maar toch is het zo. Je bent in Kuzguncuk de drukte van Istanbul zo vergeten.

Opvallend zijn er de mooie authentieke Ottomaanse huizen. Ook zie je er Griekse en Armeense kerken en twee synagogen. Die waren er trouwens eerder dan de moskeeën. Tot de jaren 50 leefden er voornamelijk Grieken, Joden en Armeniërs in Kuzguncuk. In de jaren 60 veranderde dat en kochten Turken er huizen.

Aziatisch Istanbul

Pal aan de Bosporus

Als je de hoofdstraat van Kuzguncuk helemaal uitloopt (richting water) en de drukke straat oversteekt kom je op een pleintje uit dat pal aan de Bosporus ligt. Hier heb je een prachtig uitzicht over het water en de brug. Turkse toeristen, maar ook lokale bewoners zitten hier graag een glaasje thee te drinken. Je kunt hier ook Turkse koffie (Türk kahvesi) of iets te eten bestellen. De kans is groot dat je door nieuwsgierigen Turken aangesproken wordt om een praatje te maken, omdat hier maar weinig buitenlandse toeristen komen.

Aziatisch Istanbul

Hoe kom je in Kuzguncuk?

Vanuit de havens van Eminönü, Karaköy, Beşiktaş en Kabataş vertrekken er continue boten naar Üsküdar. Je gaat daarmee naar het Aziatische gedeelte van Istanbul, de ‘overkant’ dus. Eenmaal aangekomen in Üsküdar kun je (voor de grote moskee) de bus pakken naar Kuzguncuk. De halte heeft dezelfde naam. Houd je van wandelen? Dan kun je ook langs het water (aan je linkerzijde) blijven lopen, dan kom je er ook (20 min).

(foto’s en tekst: Tosca de Jong)

Lees ook:Must see: het lieve wijkje Kuzguncuk in Aziatisch Istanbul
Lees ook:Aanrader tijdens een stedentrip in Istanbul: het wijkje Ortaköy
Lees ook:Katten domineren het straatbeeld in Istanbul
Lees ook:Çamlıca heuvel geeft het beste uitzicht over Istanbul
Lees ook:Stedentrip in Aziatisch en niet toeristisch Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>