Dure grap: Nederlandse telefoon laten registreren in Turkije

telefoon vodafone Turkcell Turkije

Een goede tip voor mensen die in Istanbul (of de rest van Turkije) gaan wonen: denk goed na of je je ‘Nederlandse telefoon’ in Turkije wilt gaan gebruiken met een Turkse simkaart. Je bent tegenwoordig namelijk een hoop geld kwijt om je telefoon ‘te laten registeren’.

Ik wilde afgelopen week mijn smartphone (uit Nederland meegenomen) laten registeren en kwam er (na een hoop gevraag en van het kastje naar de muur gestuurd te worden) achter dat dit mij 170 lira ging kosten. Dat vind ik echt te veel van het goede. Ook werd mij (bij het gemeenteloket) verteld dat je de telefoon iedere 6 maanden moet laten registreren en dat je dan weer voor dezelfde kosten komt te staan.

Toen ik dat laatste hoorde heb ik er vriendelijk voor bedankt en maar een nieuwe (tweedehands) telefoon gekocht, want iedere 6 maanden 170 lira betalen gaat mij echt te ver. Voor dat geld (en een beetje meer) kun je een prima tweedehands telefoon kopen.

Smartphones zijn duur in Turkije

Je ziet in Turkije bijna iedereen met een smartphone. Je zou daarom denken dat ze hier niks kosten, maar dat is zeker niet het geval. Telefoons zijn hier veel duurder dan in Nederland. Ook heb je hier geen systeem dat bij het nemen van een abonnement de telefoon gratis is zoals in Nederland. Hierdoor namen Turken ‘goedkope’ telefoons uit Duitsland, Nederland e.d mee naar Turkije. De overheid en de Turkse telefoonindustrie waren natuurlijk niet blij met deze gang van zaken en besloten jaren geleden dat je moet betalen om een telefoon uit het buitenland te gebruiken.

Turkse providers

Hoe komen de providers er achter dat je geen Turkse telefoon hebt? Dat vroeg ik mijzelf ook dagenlang af. Ik heb een Turks abonnement bij Vodafone en had nadat ik mijn simkaart in mijn telefoon had gestoken nergens last van. Na een dag of 10 kon ik opeens niet meer bellen. Ik kon helemaal niks meer. Vodafone had alles stop gezet. Blijkbaar komen de Turkse providers er dus na een paar dagen achter dat jouw Turkse kaart in een buitenlandse telefoon zit.

Een raar systeem dat dus een hoop geld kost.

Wie heeft dezelfde ervaringen? Ik hoor het graag.

Lees ook:Istanbul blog nu ook geblokkeerd in Turkije?
Lees ook:In Istanbul hoef je nooit uit te checken
Lees ook:Studeren in Istanbul: elke dag weer een nieuwe ontdekking
Lees ook:Budget tips voor een vakantie in Istanbul
Lees ook:21-jarige Felix fietst van België naar Istanbul

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dure grap: Nederlandse telefoon laten registreren in Turkije

  1. Gee

    Dan zijn de prijzen weer verhoogd en de regels weer aangepast. Voorheen was het 110 TL belasting voor de overheid. En dan kon de telefoon maatschappij er ook nog wat voor vragen. (Tussen de 10 en 45 TL) Dat was dan een eenmalige registratie!

    Wat ik nu gedaan heb is mijn IMEI nummer laten switchen voor een Turkse IMEI. Kost hier in manavgat rond de 50 TL. Je GSM krijgt dan een ‘hard reset’ en je Nederlandse IMEI wordt gewist en krijgt er een Turkse voor terug. Dan heb je het hele gedoe met de registratie ook niet.

    Is natuurlijk niet legaal maar zelfs de telefoon winkels van AVEA bieden deze service voor 60 TL aan!

      /  
  2. Tosca de Jong Auteur

    Hi Gee,

    Thanks voor de goede tip! 50 lira is nog te overzien. Ik weet alleen niet hoe duur dit bijvoorbeeld in Istanbul is..

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>