Grote aardbeving Istanbul gaat er komen.. hoe dan ook

Aardbeving IstanbulWanneer hij precies komt, is helaas niet te voorspellen, maar dat er een grote aardbeving in Istanbul gaat komen is een ding dat zeker is. Ik interviewde de Belgische Aardbevingsdeskundige Armand Vervaeck, van de SOS Earthquakes non-profit organisation, over een mogelijke aardbeving in Istanbul.

Moeten we ons zorgen maken in Istanbul?

“Ja, Istanbul is inderdaad een “extremely high earthquake risk” locatie. De stad ligt 20 kilometer ten zuiden van de zeer gevaarlijke Noord Anatolië breuklijn. Aardbevingen (ook zware aardbevingen) vinden plaats in een zone van meerdere tientallen kilometers links en rechts van die breuklijn.”

“De breuklijn kun je vergelijken met de wereldberoemde San Andreas breuklijn in Californië. De belangrijkste beweging van de aarde (die als de aardbeving plaatsvindt plots versnelt) is “horizontaal” en niet “op en neer” zoals bijvoorbeeld in Japan en Chili. Horizontale bodemverplaatsingen zijn verantwoordelijk voor miljoenen dodelijke slachtoffers van aardbevingen in de wereld. Ook in China komen dit soort aardbevingen voor.”

Oude gebouwen in Istanbul lopen gevaar

“Nieuwe woningen lopen geen enkel risico want daar zijn de verticale kolommen versterkt om weerstand te kunnen bieden. Oudere gebouwen daarentegen zijn zeer kwetsbaar. Een bijkomend indirect risico in Istanbul (die ik ook al enkele keren heb bezocht) zijn aardverschuivingen die hele huizenblokken kunnen meesleuren.”

Wanneer kunnen we de aardbeving verwachten?

“De frequentie wordt historisch bepaald (op basis van verwoestende aardbevingen), maar het probleem is dat die historieken maar tot enkele honderden jaren goed worden bijgehouden, wat dus onvoldoende zekerheid geeft.

Voorspellingen van een tijdstip kan (vooralsnog) niemand in de wereld met hoge betrouwbaarheid maken. Misschien nu als je deze tekst aan het lezen bent, volgende week, volgend jaar, binnen 100 jaar of binnen 1000 jaar. Mijn motto is: “Be prepared at all times”.”

De grootste aardbeving ooit in Turkije was die van Izmit in 1999, lees er hier meer over.

(Interview & foto Tosca de Jong)

 

 

 

 

Lees ook:Kan de Hagia Sophia in Istanbul nog een aardbeving aan?
Lees ook:Istanbul kan ieder moment getroffen worden door aardbeving
Lees ook:Aardbevingsgevaar in Istanbul: moskee uit voorzorg afgebroken
Lees ook:Leuke weetjes over de Turkse miljoenenstad Istanbul
Lees ook:Istanbul blog nu ook geblokkeerd in Turkije?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>