Kan de Hagia Sophia in Istanbul nog een aardbeving aan?

Hagia SophiaNiet alleen woningen en flats in Istanbul maken een grote kans om getroffen te worden door grote een aardbeving. Ook bekende bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia zijn niet veilig. In de laatste 2000 jaar zijn er meer dan 30 aardbevingen in Istanbul geweest met een 7 op de Schaal van Richter.

Grootste aardbeving ooit in Turkije

Er wordt al jaren over ‘hem’ gesproken: de grote aardbeving die ieder moment kan uitbreken in Istanbul. De grootste aardbeving ooit in Turkije was die in Izmit (150 kilometer ten oosten van Istanbul). Het episch centrum lag toen een eind uit de buurt van Istanbul, toch zorgde deze aardbeving voor beschadigingen aan historische monumenten en bouwwerken in de stad, zoals het Museum van Turkse en Islamitische Kunst, het Topkapı Paleis en het Dolmabahçe Paleis.

Kerk en moskee Hagia Sophia

De Hagia Sophia, één van de bekendste historische monumenten in de wereld en één van de oudste bouwwerken in Istanbul, heeft al veel schade geleden door verschillende aardbevingen. De moskee – die vroeger dienst deed als kerk – liep bijvoorbeeld een hoop schade op tijdens een aardbeving in 557, slechts 20 jaar nadat de Hagia Sophia werd gebouwd. Momenteel wordt de moskee gerestaureerd, maar of hij opgewassen is tegen nog een grote aardbeving?

Istanbul wordt eens in de 50 jaar getroffen door een aardbeving met een ‘gemiddelde intensiteit’ en iedere 300 jaar een zware aardbeving. Zo’n zware aardbeving kan dus elk moment komen.. helaas weet niemand precies wanneer. Lees er meer over in het interview dat ik had met een Vlaamse aardbevingsdeskundige.

(Bron: hurriyetdailynews) (Foto: Tosca de Jong)

Lees ook:Entree voor Hagia Sophia duurder geworden
Lees ook:Grote aardbeving Istanbul gaat er komen.. hoe dan ook
Lees ook:Aardbevingsgevaar in Istanbul: moskee uit voorzorg afgebroken
Lees ook:De drie mooiste moskeeën van Istanbul
Lees ook:Hotels in Istanbul: Hotel Ilkay in Sirkeci (Sultanahmet)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>