De drie mooiste moskeeën van Istanbul

Blauwe Moskee IstanbulDe Blauwe Moskee in Istanbul komt samen met de Hagia Sophia in elke reisgids voor. Bij een bezoek aan de stad hoort vanzelfsprekend ook een bezoek aan de Blauwe Moskee. De moskee met zijn zes minaretten is prachtig, maar er zijn nog veel meer mooie moskeeën in Istanbul te vinden. Hier mijn drie favorieten.


P1100897De Ortaköy moskee

De Ortaköy moskee (Ortaköy Camii) staat in het gezellige wijkje Ortaköy, bekend van de gepofte aardappels (Kumpir) die je er kunt eten. De moskee komt vaak voor op schilderijen en foto’s van de stad, dit vanwege de mooie locatie. De moskee staat pal aan de Bosporus en dichtbij de Bosporus brug. Het heeft een tijdje geduurd voordat mensen er weer konden bidden, want hij stond maar liefst twee jaar in de steigers. De moskee werd tussen 1854 en 1856 gebouwd in opdracht van sultan Abdulmecit. Tip: vanuit Ortaköy kun je een leuke boottrip maken over de Bosporus.

Dolmabahçe moskee

De Dolmabahçe moskee, ook wel de Bezmialem Valide Sultan Camii genoemd, heeft twee minaretten en staat vlakbij het Dolmabahçe paleis. De moskee werd in het midden van de 19e eeuw tegelijkertijd met het paleis gebouwd. Het uitzicht vanuit de moskee op de Bosporus is erg mooi. Maar ook van de buitenkant ziet de moskee er prachtig uit. Vooral ‘s avonds, dan zijn de donkerblauwe ramen op hun mooist.

Süleymaniye moskee

Süleymaniye moskee

De Süleymaniye moskee ligt vlak achter de Grote Bazaar in de wijk Sultanahmet en is echt een bezoek waard. De moskee werd ontworpen door de architect Sinan in opdracht van sultan Suleyman I. Sinan ligt begraven in een tombe naast de moskee. Rondom de moskee kun je bij verschillende restaurantjes ‘kuru fasulye pilav’ (bonen met rijst) eten, een erg lekkere traditionele Turkse maaltijd.

Wil je een moskee bezoeken? Voor de vrouwen: bij de ingang hangen vaak sjaals om je mee te bedekken. Alle moskeeën zijn gratis te bezoeken, behalve de Hagia Sophia, die kost 25 lira.

De grootste moskee van Turkije staat trouwen niet in Istanbul, maar in Adana.

(Foto’s: Tosca de Jong)

Lees ook:Aanrader tijdens een stedentrip in Istanbul: het wijkje Ortaköy
Lees ook:Vrouw blaast zichzelf op in toeristisch hart van Istanbul
Lees ook:Entree voor Hagia Sophia duurder geworden
Lees ook:Kan de Hagia Sophia in Istanbul nog een aardbeving aan?
Lees ook:Hotels in Istanbul: Hotel Ilkay in Sirkeci (Sultanahmet)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>