In Istanbul hoef je nooit uit te checken

IMG_1594Ik ben niet zo’n fan van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem, omdat het naar mijn idee onnodig ingewikkeld is. Laatst kwam in het nieuws dat vervoerders maar liefst 16 miljoen euro (!) overhouden doordat reizigers vergeten uit te checken. Het hele uitchecken is iets wat ik nooit heb begrepen. Het is een systeem dat ik nog nooit in een ander land heb gezien. Hier in Istanbul hoef je gelukkig ook nooit uit te checken.

Voor het eerst in Istanbul

Niemand hoeft hier zich ooit te bedenken of ze nou wel of niet hebben uitgecheckt. Iedereen betaald – ongeacht de afstand of het traject – hetzelfde (instap)bedrag. Dit geldt voor de bus, metro, boot, metrobus en tram. Ook hier heb je een soortgelijke chipkaart. Laatst vroeg een Nederlandse toerist – die voor het eerst in Istanbul – was aan mij waar hij in godsnaam kon uitchecken. Ik legde de man uit hoe het zat. Hij was zeer verrast.

Is het ‘Turkse systeem’ nou wel een eerlijk systeem? Misschien niet altijd,  want als je maar 1 of 2 haltes moet reizen dan betaal je net zoveel als iemand die bij wijze van spreken 25 haltes reist. Soms werkt het in je voordeel en soms in je nadeel.. maar goed,  je hoeft je hier in ieder geval nooit af te vragen of je nou wel of niet bent uitgecheckt. En je hoeft ook nooit achter je vergeten geld aan.

Lees ook:Reizen met OV in Istanbul? Koop de Istanbulkart
Lees ook:Leuke weetjes over de Turkse miljoenenstad Istanbul
Lees ook:Ook voor een weekendje Istanbul is een visum nodig
Lees ook:Dure grap: Nederlandse telefoon laten registreren in Turkije
Lees ook:Hoe kom je in het centrum van Istanbul vanaf Atatürk Airport?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>