Istanbul: de ideale stad voor een citytrip

Jana in Istanbul

Oud, jong, man of vrouw, aan wie ik het ook vraag, iedereen die in Istanbul geweest is omschrijft de stad als mooi, bijzonder en indrukwekkend. Het eten is er heerlijk en de inwoners zijn vriendelijk en behulpzaam. Niets dan goeds dus over de grootste stad van Turkije.

De Vlaamse Jana Wuyts (33) is net terug van een vakantie in Istanbul. Ze was er samen met haar zus. Ik vroeg Jana – die voor het eerst in Istanbul was – naar haar ervaringen.

Oost en west ontmoet elkaar in Istanbul

 

Wat waren je verwachtingen van Istanbul?
“Die waren best wel hoog. Alle kennissen die Istanbul al hadden bezocht, waren vol lof over de stad. Ik was erg benieuwd. De verwachtingen zijn helemaal ingelost.”
Waar was je over verrast?
“Hoe tastbaar de verschillen zijn tussen oost en west, tussen oud en nieuw, tussen seculier en religieus, tussen oud en modern… en hoe die verschillen naast elkaar kunnen bestaan. Je kan dat in theorie wel begrijpen, maar om het echt zo in de praktijk te zien werken vond ik intrigerend. Maar het belangrijkste was toch de opvallende vriendelijkheid van de Turken. We voelden ons erg welkom.”
Wat mag je zeker niet overslaan als je in Istanbul bent?
“De prachtige, historische gebouwen in het oude gedeelte van de stad (Sultanahmet) en de bruisende horeca in het moderne gedeelte, aan de andere kant van de Galatabrug (Taksim/Beyoğlu).”
En wat moet je zeker gegeten of gedronken hebben?
“Er is zoveel meer dan kebab, maar het moet ook gezegd worden dat de kebab nergens zo goed smaakte als in Istanbul! Ik houd best wel van de Turkse keuken: dolma, aubergines, baklava, heerlijk. Ik at heerlijk bij Delicatessen in Istanbul, waar ik vooral sucuk onthouden heb. We hebben wel op het aantal glazen wijn gekeken, die is best duur in Turkije. Laten we ook de thee niet vergeten, daarvan namen we behoorlijk wat mee naar huis.”

Istanbul citytrip
Zijn er ook minder leuke kanten aan Istanbul? 
“Men waarschuwde ons wel eens voor opdringerige straatverkopers, maar daar hebben we helemaal niets van gemerkt. Wanneer je beleefd neen zegt, laat iedereen je met rust. Dat is in sommige landen wel even anders. Ik kan eigenlijk niets negatief zeggen over Istanbul. Alleen het verkeer is wel erg druk. Ik hoop ook dat er in de toekomst nog meer werk gemaakt wordt van groenzones, voor elke stad belangrijk voor het welzijn.”
Is Istanbul een veilige stad om te ontdekken als vrouw?
“Helemaal veilig. Ik was er met zijn zus, we hebben ons op geen enkel ogenblik onveilig gevoeld. Integendeel.”
Hoe zou je de stad in drie woorden omschrijven?
“Eclectisch, hartelijk en rijk-aan-geschiedenis.”

De reislustige Jana heeft prachtige foto’s gemaakt tijdens haar bezoek aan Istanbul. Bekijk ze op haar leuke blog.

Lees ook:Funda Müjde bereikt haar eindbestemming Istanbul
Lees ook:Bloedheet in verstikkend Istanbul
Lees ook:Filmtip uit Istanbul: romantisch drama Birleşen Gönüller
Lees ook:Honderden zwemmers steken Bosporus in Istanbul over (6.5 km)
Lees ook:Istanbul heeft de ergste files ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>