Autorijden in chaotisch Istanbul

verkeer Istanbul

Eén van de dingen die ik zo geweldig vind aan Istanbul is het openbaar vervoer. Ok, het is altijd druk op de weg, je hebt bijna nooit een zitplaats in de bus, de afstanden zijn lang en je wordt soms aan de kant geduwd door haastige forensen. Maar los van deze negatieve kanten – die nou eenmaal bij een grote stad horen –  vind ik dat ik niet mag klagen. Ik kom altijd van A naar B. En dat zonder auto.

Geen blaadjes op de rails in Istanbul

tram in Istanbul

Een storing of vertraging komt in Istanbul nauwelijks voor. Alleen als er in de winter een dik pak sneeuw uit de lucht komen vallen, varen de boten niet. De rest rijdt gewoon door. Kijk, daar kan de NS misschien wat van leren. Ik woon hier nu twee jaar en maak veel gebruik van het openbaar vervoer. Eén keer zat ik een paar minuten vast in de metro. Hij stopte plotseling en de lichten gingen uit. Dat was even schrikken, maar na een paar minuten reed hij vrolijk verder. Meer voorbeelden heb ik (gelukkig) niet.

Van A naar B

Wat ook goed geregeld is, zijn de aansluitingen tussen de verschillende vervoersmiddelen. Je hebt er nogal een aantal: metro, bus, tram, boot, trein, metrobus, dolmuş.. En op de één of andere manier sluiten die vaak goed op elkaar aan. Stap je de metro uit, dan kun je een paar meter verderop de boot pakken, kom je uit de tram, dan is de bushalte om de hoek. Thuis kom je – al duurt het soms wat lang – altijd.

En ‘s nachts als de trams, bussen of metro’s niet meer rijden en de boten niet meer varen, kun je altijd de metrobüs pakken. Deze snelle bus rijdt 24 uur per dag (die gaat van het westen van de stad naar het oosten en andersom). Ook de dolmuş busjes rijden vaak aan het begin van de nacht nog. Dat zijn kleine busjes die bepaalde trajecten rijden en waar je contant betaalt aan de chauffeur, meestal betekent dit dat je het geld moet doorgeven aan mede-passagiers. Mocht je de busjes niet meer zien rijden, dan kun je altijd nog een taxi nemen. Die zijn er altijd en overal.

boot in Istanbul

Vroeger..

Zo’n tien jaar geleden was het een heel ander verhaal in Istanbul. Toen had je nog bijna geen metro’s en snelle verbindingen. De laatste jaren is er behoorlijk wat bijgebouwd. Denk aan de Marmaray (de metro die in vier minuten onder de Bosporus doorgaat) en de vele nieuwe metro’s. Er komen binnen nu en een paar jaar weer een aantal metro’s bij. Dat moet ook wel, want ondanks de goede mogelijkheden, blijven veel Turken de auto pakken. Verre van slim. Want automobilisten staan altijd in de file in Istanbul. Het aantal automobilisten moet echt worden teruggedrongen.

Het hebben van een (vaak mooie en dure) auto is erg belangrijk voor de gemiddelde Turk en sommigen willen perse van deur tot deur komen. Het is dus aan de Turkse overheid om het ov in de toekomst zo te organiseren dat je binnenkort echt bijna van deur tot deur kunt reizen en mensen hun auto wel willen laten staan. Ik heb geen auto en zou er niet aan moeten denken om er één in Istanbul te hebben. Geef mij de boot of metro maar :-)

(foto’s en tekst: Tosca de Jong)

Lees ook:Hotels in Istanbul: Orka Royal Hotel, mooi uitzicht én centraal
Lees ook:Openbaar vervoer in Istanbul duurder
Lees ook:Istanbul heeft de ergste files ter wereld
Lees ook:Bizar ongeluk in metro Istanbul
Lees ook:Reizen met OV in Istanbul? Koop de Istanbulkart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>