Istanbul kan ieder moment getroffen worden door aardbeving

P1120113Het is geen nieuw nieuws dat Istanbul getroffen kan worden door een grote en heftige aardbeving. Het is namelijk al jaren onderwerp van gesprek. De stad ligt op een breuklijn en de kans dat het (weer) een keer flink mis kan gaan is groot. Een aantal Turkse en Amerikaanse wetenschappers zijn nu wel heel ongerust. Er kan volgens hun ieder moment een aardbeving opgang komen met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Of misschien nog hoger. Eerder was ik niet zo bang voor de komst van een aardbeving, omdat het gewoon niet te voorspellen is wanneer ‘hij’ zou komen. Nu deskundigen angstig beginnen te worden, word ik het ook.

Er is onrust omdat het op een deel van een breuklijn in de zeebodem (Zee van Maramara) verdacht rustig is. Normaal staat er spanning op de breuklijn tussen de aardschollen, maar nu is het ineens stil. Dat kan betekenen dat er een ‘gat’ is ontstaan, waarin de onderlaag na jarenlange opbouw van spanning naar boven komt, wat een aardbeving kan veroorzaken.

Woningen in Istanbul niet aardbevingsbestendig

Als de aardbeving echt (binnenkort) zal doorzetten in en rondom Istanbul, is het leed niet te overzien. Deskundigen zeggen dat het belangrijk is dat mensen weten wat ze moeten doen als er een aardbeving gaande is. Hoe je jezelf daar goed op kunt voorbereiden is mij de vraag, het feit is namelijk dat een ontelbare hoeveelheid woningen en appartementen niet aardbevingsbestendig zijn. Woningen die tegenwoordig gebouwd worden zijn over het het algemeen wel bestendig, maar de vele oude flats en appartementen niet.

Ik woon zelf ook in een zo’n oud en onveilig appartement. Drie hoog, op een steile heuvel. Mocht er een aardbeving komen, dan maak ik geen schijn van kans. Heel beangstigend.

(foto: Tosca de Jong)

Lees ook:Grote aardbeving Istanbul gaat er komen.. hoe dan ook
Lees ook:Aardbevingsgevaar in Istanbul: moskee uit voorzorg afgebroken
Lees ook:Kan de Hagia Sophia in Istanbul nog een aardbeving aan?
Lees ook:Leuke weetjes over de Turkse miljoenenstad Istanbul
Lees ook:Istanbul wil groenste stad van Europa worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>