Istanbul wil groenste stad van Europa worden

Uitzicht IstanbulOndanks protesten over gigantische bouwprojecten zoals de derde brug en het derde vliegveld, denkt de gemeente Istanbul een kans te maken om verkozen te worden tot Europese Groene Hoofdstad. Istanbul moet het op gaan nemen tegen 11 andere steden, waaronder de Turkse stad Bursa (die veel groener is dan Istanbul) Lissabon, Porto, Cork én Nijmegen.

Brug IstanbulBouw derde vliegveld en derde brug in Istanbul

Istanbul heeft zich opgegeven voor de verkiezingen van de Europese Groene Hoofdstad in 2017. Dat duurt dus nog wel even. Het frappante hier van is, is dat een ontelbare hoeveelheid bomen de komende jaren gekapt zullen gaan worden voor de komst van de derde brug het nieuwe vliegveld, wat het grootste vliegveld ter wereld moet gaan worden.

Protesten Gezi park in Taksim

Istanbul maakt dus een zeer kleine kans om deze verkiezing te gaan winnen, omdat er simpelweg steeds minder ‘groen’ overblijft in de stad. De Europese Commissie zal tijdens de verkiezingen er vooral letten of steden luisteren naar wat de burgers willen. De gemeente Istanbul doet dat zeker niet. Er is veel protest tegen de nieuwe brug en het nieuwe vliegveld, miljoenen bomen zullen gekapt gaan worden. En vergeet de protesten van 2013 niet. De protesten begonnen bij de plannen rondom het Gezi Park in Taksim.

Het aantal groene plekken in Istanbul is slechts 1,5 procent. Het cijfer ligt ver achter Europese steden als Londen (38,4 procent), Parijs (9.40 procent) en Berlijn (14,4 procent). Istanbul scoort ook lager in vergelijking met andere metropolen, waaronder Shanghai (2,6 procent), Mumbai (2,5 procent) en Seoul (2,3 procent). De titel Europese Groene Hoofdstad is momenteel in handen van Kopenhagen.

Wil je zelf zien hoeveel ‘groen’ er in Istanbul is? Een van de beste uitzichten over de stad heb je op de heuvel van Çamlıca.

(Foto’s Tosca de Jong)

Lees ook:Parkje in Istanbul ter nagedachtenis aan Ali Ismail Korkmaz
Lees ook:Elke regendruppel is welkom in Istanbul
Lees ook:Grote brand in Üsküdar
Lees ook:Leuke weetjes over de Turkse miljoenenstad Istanbul
Lees ook:Istanbul één van de meest gefotografeerde steden ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>