Elke regendruppel is welkom in Istanbul

regen Istanbul

Het is op dit moment nogal stormachtig weer in de grootste stad van Turkije. Gisteravond regende het een paar uurtjes. Geen stortregen, maar een lekker tropisch regenbuitje. Klagen mag je hier in Istanbul niet (meer) als het om regen gaat. We kunnen namelijk elke druppel gebruiken. De waterreservoirs komen steeds droger te staan. De reservoirs zijn slechts tot 19 procent gevuld met water. 

Dit jaar is één van de droogste jaren ooit in Turkije (zeker in de afgelopen 50-100 jaar). In de winter sneeuwde het amper en in de lente kwam er weinig regen uit de lucht vallen. De dagen dat het regende in de eerste maanden van dit jaar zijn echt op één hand te tellen.

Istanbul kampt met watertekort

Dat er een groot watertekort is in de stad merk je dagelijks. Om sommige tijden komt er gewoon geen water meer uit de kraan. In het openbaar vervoer komen er regelmatig reclamespotjes voorbij met het advies zuinig om te gaan met water.

Istanbul, maar ook andere grote Turkse steden zullen op korte termijn te maken gaan krijgen met een ernstig watertekort. Sommige milieuexperts zien het somber in. Megaprojecten als de bouw van de derde brug en het derde vliegveld in Istanbul maken het probleem nog groter.

Miljoenen bomen in Istanbul moeten weg

Maar liefst 2.5 miljoen bomen (!!) zullen gekapt worden om ruimte te maken voor het derde vliegveld. Het Durugöl meer, waar veel van het water voor de stad vandaan komt, zal volgens experts droog komen te staan vanwege de bouw van het vliegveld, wat het grootste vliegveld ter wereld moet gaan worden. Op regen hoef je volgens de experts niet meer te wachten als zoveel bomen gekapt gaan worden. Helaas ziet de overheid dit totaal anders en blijven doorgaan met bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

Meer dan 2 miljoen bomen die verloren gaan.. alsof het al niet erg genoeg is. Met de komst van de derde brug zullen nog een aantal miljoen bomen gekapt gaan worden. Wat zal ons de komende maanden te wachten staan? Kunnen we over 2 maanden nog een was draaien?

(foto: Tosca de Jong) 

 

Lees ook:Istanbul wil groenste stad van Europa worden
Lees ook:Istanbul onder water door hevige regenbuien
Lees ook:Leuke weetjes over de Turkse miljoenenstad Istanbul
Lees ook:Bloedheet in verstikkend Istanbul
Lees ook:Istanbul één van de meest gefotografeerde steden ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>