Overvolle metrobüs in Istanbul gaat duurder worden

metrobus1

Wie regelmatig met de metrobüs reist in Istanbul weet hoe vervelend het reizen met deze snelle bus kan zijn. De bussen zijn vaak overvol. Zo vol dat je als sardientjes tegen elkaar aan gedrukt staat. En probeer de bus maar eens op een normale manier in of uit te komen. De IETT (openbaar vervoerbedrijf) heeft plannen om reizen met de metrobüs duurder te gaan maken tijdens de spits. Ze willen hiermee de extreme drukte tegengaan die er nu dagelijks is in de bussen en op de metrobüsstations.

Spits in Istanbul

Dagelijks maken 800.000 mensen gebruik van de snelle bus. Veel forenzen balen van de plannen om de prijzen te gaan verhogen tijdens de spits. De IETT moedigt nu mensen aan om buiten de spits te reizen. Dat is makkelijk praten, want die keuze heeft lang niet iedereen. Vorige maand werd de prijs voor de metrobus al verhoogd. Een ‘enkeltje’ kost nu 2.25 tl en 1.10 tl voor studenten.

Aanpassingen

istanbul_kar_metrobus

Er gaat – als het aan de IETT ligt – nog meer veranderd worden om het reizen ‘dragelijker’ te maken. Het perron van het station Zincirlikuyu – één van de drukste metrobüsstations van de stad – wordt uitgebreider. Dat moet ook wel, want om 19.00 uur ‘s avonds kun je jezelf daar niet normaal meer voortbewegen. Ook komen er nieuwe bussen bij met aan beide kanten deuren, zodat je uit verschillende kanten kunt uitstappen. Nu gaan mensen tegelijkertijd de bus in en uit. Er wordt namelijk niet netjes op elkaar gewacht bij het uit de bus stappen (dit gebeurt wel bij de normale metro’s overigens!). Ook zijn er plannen om in de toekomst dubbeldekbussen in te gaan zetten.

Een hoop goede plannen, laten we hopen dat ze ook daadwerkelijk zullen doorgaan.

24 uur per dag

De metrobüs rijdt van Beylikdüzü naar Söğütlüçeşme en andersom. De totale afstand is 52 kilometer. Er rijden 460 bussen. En er zijn 45 stations. Het duurt 83 minuten als je het hele traject uitzit. De metrobüs rijdt 24 uur per dag, van 02.00 tot 06.00 uur rijdt hij ieder half uur. Het is een zeer snelle manier van reizen om in Istanbul van a naar b te komen.

metrobusharitasi

 

Lees ook:Istanbul heeft de ergste files ter wereld
Lees ook:Autorijden in chaotisch Istanbul
Lees ook:Prijzig treintje, die van Istanbul naar Ankara
Lees ook:Hogesnelheidstrein Istanbul – Ankara gaat eindelijk rijden
Lees ook:Istanbul wil groenste stad van Europa worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>