Syrische vluchtelingen in Istanbul worden ‘terug’ gestuurd

P1120357Er komen er steeds meer bij: Syrische families die naar Istanbul komen en op straat proberen te overleven. In drukke en toeristische wijken is het heel ‘normaal’ geworden om ouders met kinderen hopeloos op straat te zien zitten. Ze vragen om geld of eten en hebben vaak een velletje papier voor hun liggen waarop staat dat ze uit Syrië komen en dat ze hulp nodig hebben. Een enkele Turk geeft wel eens een paar lira of een flesje water, maar de meesten lopen straal aan de vluchtelingen voorbij. Er zijn volgens de gemeente Istanbul op dit moment 67.000 (!) vluchtelingen in Istanbul. En dat is te veel. Istanbul wil er van af. 

Terug naar het zuiden van Turkije 

Huseyin Avni Mutlu, de gouverneur van Istanbul, wil de Syrische vluchtelingen naar vluchtelingenkampen in het zuidoosten van Turkije sturen. Kampen dichtbij de Syrische grens. Vorige week zijn al 500 mensen met minibusjes naar het zuiden van Turkije gereden. Het gaat de gouverneur vooral om de mensen die op straat bedelen. Syrische vluchtelingen gaan steeds meer het straatbeeld in Istanbul bepalen en daar wil de gouverneur van af. Ook welgestelde Syriërs die wel een baan of huis hebben gevonden in de stad, willen volgens de gouverneur af van de bedelaars op straat.

Er zijn op dit moment 1 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Dertig procent van hen woont in kampen, de rest, honderden duizenden mensen zwerven rond in Istanbul en andere Turkse steden (met name in het zuiden).

Triest..

Mijn hart breekt als ik langs een bedelende familie loop. Vandaag zag ik een Syrische vader met zijn dochtertje in de volle zon bij een metrobüsstation zitten. Het verdriet stond op zijn gezicht. Ik woon nu 2.5 in Istanbul en zie steeds meer Syriërs in het straatbeeld. Het is ontzettend triest om deze mensen zo te zien. Nog triester is om te zien dat duizenden Turken de mensen straal voorbij lopen en niet eens aankijken.

(foto: Tosca de Jong)

Wat voor toekomst hebben deze mensen? En wat zou Turkije wel of niet moeten doen?

 

Lees ook:Simit verkopers verbannen uit Istanbul
Lees ook:Katten domineren het straatbeeld in Istanbul
Lees ook:Vuurwerkshow Istanbul gaat niet door uit respect mijnramp Ermenek
Lees ook:Bloedheet in verstikkend Istanbul
Lees ook:Istanbul blog nu ook geblokkeerd in Turkije?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>