Kerst in Istanbul: de bomen en ballen horen bij ‘oud en nieuw’

Kerst Istanbul

Je zou het niet zo snel verwachten in een stad als Istanbul, maar toch is het zo: de kerstgekte is hier volledig losgebarsten. Kerstbomen (zowel bij mensen thuis, als in winkels en op straat), rendieren, Kerstmannen, sterren, ballen in alle kleuren en ga zo maar door.. Oja en niet te vergeten: lichtjes, veel lichtjes. Ook in alle kleuren.

Geen kerstboom maar een nieuwjaarsboom

Het heeft natuurlijk wel iets gezelligs, al die lichtjes en rendieren. Maar toch voelt het wat vreemd aan in een stad waar het overgrote deel van de inwoners moslim is. Het typerende is dat de Turken zeggen dat het hele kerstgebeuren helemaal niks met kerst te maken heeft, maar juist met oud en nieuw. Ze noemen de kerstbomen dan ook geen kerstbomen, maar ‘nieuwjaarsbomen’. Alle kerstsymbolen zoals sterren en klokken zijn te zien in winkels, op pleinen en in de huiskamers van de Turken, maar met het kerstfeest heeft dit niks te maken, tenminste zo leggen zij dat uit.

IMG_3264

De ontelbare hoeveelheid aan shoppingmalls spelen hier natuurlijk graag op in. Elke mall in de stad hangt vol met kerstversiering en kinderen kunnen op de foto met de Kerstman. Ook worden de mensen behoorlijk gepusht om elkaar tijdens oud en nieuw cadeautjes te geven. Op de Turkse televisie komen regelmatig reclames voorbij met aanbiedingen van senseo-apparaten en auto’s (vrij duur cadeau lijkt mij).

De Kerstman is net zoiets als Superman

Ik sprak van de week met een Turkse directrice (45) van een basisschool over dit onderwerp. Ook bij haar in het schoolgebouw hangt kerstversiering en op de ramen zijn stickers van kerstboompjes en Kerstmannetjes op het raam geplakt. “Sommige ouders vinden het niet leuk dat wij dit doen. Ze zeggen dat deze versieringen bij het christendom horen. Maar dat is niet waar, de versieringen horen bij oud en nieuw en de kinderen vinden het hartstikke leuk. De Kerstman is voor de kinderen net zoiets als Superman, gewoon een bekend figuur.”

Kerst Istanbul

Een boekwinkel in Üsküdar verkoopt slingers en kerstmannetjes voor het nieuwe jaar 2015.

Wat vind jij van de ‘kerstgekte’ in Istanbul (en andere Turkse steden)? Ik hoor het graag.

Lees ook:Winter Wonderland: 60 centimeter sneeuw in Istanbul
Lees ook:Leuke activiteiten met kinderen tijdens stedentrip Istanbul
Lees ook:Het lelijkste gebouw van Istanbul
Lees ook:Leuke en betaalbare lunchtips in Istanbul
Lees ook:Sneeuw en vrieskou in Istanbul

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kerst in Istanbul: de bomen en ballen horen bij ‘oud en nieuw’

  1. Fianna Mulder

    Dit is typerend voor zo’n ‘cross-over stad’ als Istanbul: Europa ontmoet Azië en andersom. Daardoor ontstaat er soms wat ruis.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>