Aziziye Hamam in Istanbul: een echte aanrader

36-cemberlitas-hamami21De bekende Çemberlitaş Hamam in Istanbul uit 1584 is prachtig van binnen en ligt erg centraal (vlakbij de Blauwe Moskee) maar daar is ook alles mee gezegd. Ik raad iedereen af om daar naar toe te gaan. Het is ontzettend prijzig en er werkt onvriendelijk personeel die alleen tegen je snauwen en te korte massages en behandelingen geven. Op de website staat onder het kopje ‘prijs’ niks omschreven en dat zegt al genoeg..

Aziziye Hamam in Kadıköy

De Aziziye Hamam in Kadıköy (Aziatisch deel van Istanbul) uit 1860 is wel een aanrader. Het personeel is zeer vriendelijk en je mag er zo lang blijven als je wilt, je voelt je dus totaal niet opgehaast (zoals bij de Çemberlitaş Hamam) en kunt dus lekker genieten en ontspannen.

Ritueel in Turkse hamam

Zodra je binnenkomt kun je jezelf eerst omkleden in één van de kleedkamertjes. Je hoeft zelf niets mee te nemen, want je krijgt slippers, hamamdoeken en handdoeken van het personeel. Hierna ga je naar de hamamruimte – vergelijkbaar met een sauna – waar je kunt stomen. Na hier een tijdje gezeten te hebben, mag je op de warme plaat in het midden van de ruimte gaan liggen en word je gescrubd, ingezeept met olijfolie zeep (dit ruikt heerlijk!) en daarna gemasseerd. Het is bij iedereen weer anders, maar bij de meeste mensen komt er behoorlijk wat oude huid los na het scrubben. Na het hele ritueel mag je net zolang blijven stomen als je wilt.

Hamam in Turkse badplaatsen

In Turkse badplaatsen als Marmaris, Antalya en Kuşadası zijn hamams vaak gemixt en mogen mannen en vrouwen dus samen in een ruimte. Dit is omdat voornamelijk toeristen gebruik maken van de hamam en zij graag met hun partners samen naar de hamam willen. In Istanbul maken ze deze uitzondering niet. De Aziziye Hamam is dus ook gescheiden. Er zijn twee aparte gedeeltes, één voor vrouwen (kadınlar) en één voor mannen (erkekler).

aziziye_hamami_bath_spa_istanbul_places_tarihi_turistik_touristic-5-679x350Voor de dames: je mag zelf weten of je in bikini/badpak gaat. De meeste vrouwen (ook het personeel) doen het bovenstukje uit.

De prijs voor de Aziziye Hamam is 40 lira. Adres: Rasimpaşa Mh., Recaizade Sokak 19. Vlakbij de haven van Kadıköy.

Lees ook:Istanbul.. een veilige stad voor vrouwen?
Lees ook:Nederlandse Tanya (40) zwemt opnieuw de Bosporus over
Lees ook:Hotels in Istanbul: Hotel Ilkay in Sirkeci (Sultanahmet)
Lees ook:Wat te doen met slecht weer in Istanbul
Lees ook:Fietsend de Bosporusbrug over op Internationale Vrouwendag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>