Leven in een stad als Istanbul

P1120328Wie als buitenlander voor een langere tijd in Istanbul woont, gaat op een gegeven moment inzien dat wonen in Turkije heel iets anders is dan er op vakantie zijn. Een wereld van verschil. Het is namelijk best lastig om te wennen aan de dagelijkse gebeurtenissen van deze hectische en bijzondere stad.

Hier een aantal herkenbare dingen die je vast tegenkomt als je in Istanbul woont, studeert of werkt. En hopelijk steek je er iets van op ;-)

istanbul-kastanjes-hd

Warme kastanjes in Taksim (Istiklal caddesi)

Streetfood in Istanbul

Honger hoef je in Istanbul nooit te hebben. Op straat wordt van alles verkocht. Van mosselen gevuld met rijst (midye) tot broodjes met schapendarm (kokoreç) dat laatste klinkt misschien niet zo smakelijk, maar dat is het wel. Het meest verkochte etenswaar op straat is de simit’, het ronde (bagel)broodje met sesamzaadjes. En wat denk je van kastanjes? Wat ook populair is in de stad is een bekertje met mais. Simpeler kan niet. Turken gooien daar vaak een hoop mayonaise en ketchup over. De vreemdste snack die ik tot nu toe gezien heb.

Turkish çay

Ik drink minstens 5 glazen thee op een dag. Gelukkig wel zonder suiker.. er zijn Turken die 2 tot 3 suikerklontjes in hun theeglaasje gooien. In toeristische plaatsen geven Turken vaak appelthee aan toeristen. Ze denken dat buitenlanders de Turkse thee te sterk vinden. Geen zin in die zoete appelthee? Vraag dan gewoon om de echte Turkse çay. Thee is er trouwens altijd en overal. Ook bij de slager of schoenmaker ;-)

Turks ontbijt: een traditie op zich

Kijk niet gek op als mensen je uitnodigen voor een ontbijt. Dit is in Turkije heel normaal. Dit bijzondere samenzijn is vaak wel op redelijke tijd. Vaak rond een uur of 10 – 11. Het is dus niet zo dat er van je verwacht wordt ‘s ochtends vroeg al aan te schuiven. Het ontbijt is een belangrijke gebeurtenis in Turkije. Niks geen snelle boterham met kaas. Een Turks ontbijt is altijd uitgebreid en bestaat over het algemeen uit: tomaten, komkommer, olijven (ja olijven) kaas, ei, honing, brood en thee. Koffie drinken Turken nooit bij het ontbijt. Wel erna.

Turks ontbijt

Een heerlijk en uitgebreid Turks ontbijt

De bakkal heeft alles wat je nodig hebt

De zogenaamde ‘bakkals’ zijn erg handig. Het is een soort kiosk waar je sigaretten, kranten, water, koekjes en noem maar op kunt kopen. En bij de meesten kun je ook je ‘Istanbulkart’ op laten laden. Zo’n bakkal kom je in elk wijkje wel tegen. Erg handig. Oja, je kunt soms ook gebruik maken van hun vaste telefoon (mocht je eigen telefoon leeg zijn). Pleisters hebben ze ook.

Turken recyclen niet

Alles maar dan ook alles gooi je hier in de prullenbak. Glas, plastic, papier, alles gaat in één bak. Ik zou wel willen recyclen, ik zou thuis alles netjes in aparte zakjes kunnen doen, maar eenmaal buiten staan er geen aparte plastic of glascontainers klaar waar ik het in kan doen. Wordt er Turkije dan helemaal niet gerecycled? Nou, er komen regelmatig jonge jongens containers inspecteren op glas en plastic. Zij halen het er uit, gooien het in een grote kar (die ze altijd met zich mee trekken) en brengen het naar recyclebedrijven.

Het dramatische verkeer in Istanbul

Waar je ook loopt, bent of rijdt.. auto’s zijn er overal in Istanbul. Het komt maar zelden voor dat je zonder andere auto’s om je heen een straat kunt oversteken. Op de bruggen staat het altijd vast. En om 3 uur ‘s nachts is het op de weg net zo druk als om 22.00 uur ‘ s avonds. Wat maakt het zo druk? Turken zijn verslaafd aan hun auto. Ze rijden er graag alleen in. Wat het natuurlijk nog drukker op de weg maakt. Let maar eens op: in Istanbul zitten mensen (over het algemeen) altijd alleen in een auto. Van carpoolen hebben ze hier nog nooit gehoord.

Istanbul blog

 

Lees ook:De 3 beste ontbijtplekken van Istanbul
Lees ook:Wonen en werken in Turkije betekent..
Lees ook:Winter Wonderland: 60 centimeter sneeuw in Istanbul
Lees ook:Istanbul: de stad van de katten..(en de kattenhaters)
Lees ook:Vers en gezond: verse sapjes in de straten van Istanbul

1 Reacties // Reageer

One thought on “Leven in een stad als Istanbul

  1. Petra Stoel

    Jaaa, dit is zooo waar! Grappig :-)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>