Wonen en werken in Turkije betekent..

Als je voor een langere tijd in Istanbul (of ergens anders in Turkije) gaat wonen, zul je zien dat wonen in Turkije heel iets anders is dan er ‘op vakantie zijn’. Het is echt een wereld van verschil. Het is namelijk best lastig om te wennen aan eigenaardige rituelen, dagelijkse gebeurtenissen en vreemde sociale omgangsvormen.

Hier een aantal opmerkelijke punten die je (net als ik) zeker tegen zal komen als je in Turkije woont, studeert of werkt.

Ataturk Turkije

Atatürk is er altijd en overal

Zijn portretten en foto’s hangen in cafés, ziekenhuizen, scholen en zelfs op straat. Ook zijn er veel standbeelden van hem te vinden. Hij is en blijft nou eenmaal ‘de vader’ van de Turken.

Tamam is het nieuwe ok

‘Tamam’ betekent goed, ok, prima en ga zo maar door in het Turks. Je kunt de hele dag door tegen alles eigenlijk wel ‘tamam’ zeggen.. en dat doet iedereen in Turkije dan ook ;-)

Yoghurt en Ayran

Ik kan er maar moeilijk aan wennen dat yoghurt in Turkije niet wordt gezien als toetje. Turken vinden het vreemd dat wij Nederlanders fruit in onze yoghurt doen en dat dan eten als toetje. In Turkije eten ze yoghurt vaak bij het avondeten. Het wordt overal in, op en doorheen gedaan. Neem bijvoorbeeld het gerecht ‘mantı’, dat is een soort ravioli met gekruide yoghurt. En vergeet ‘ayran’ niet, een yoghurtdrankje dat gedronken wordt bij het avondeten en ja…eigenlijk de hele dag door. President Erdogan vindt dat niet ‘rakı’ maar ayran het nationale drankje van Turkije moet worden :-)

Turkse Ayran

Turkse thee drink je de hele dag door

Thee, oftewel ‘çay’ drinken Turken de hele dag door en het maakt helemaal niet uit of het koud of warm is. Het klinkt gek, maar thee is juist een goede dorstlesser als het buiten bloedheet is. Veel thee drinken dus in de zomer!

Afdingen op z’n Turks

Afdingen hoort een beetje bij Turkije. Helaas stelt niet iedereen het op prijs. Sommigen zien er de grap wel van in, anderen voelen zich beledigd als je iets (dat al heel goedkoop is) nog goedkoper wilt hebben. Wil je lekker goedkoop shoppen? Ga naar een lokale markt. Die van Kadıköy bijvoorbeeld. Daar heb je naast fruit en groente, ook tassen, sieraden, textiel en allerlei leuke spulletjes.

Yabancı

Je komt uit het buitenland en dat vinden de meeste Turken erg interessant. Er gaat geen dag voorbij dat er niet aan mij gevraagd wordt waar ik vandaan kom. Yabancı betekent: buitenlander of vreemdeling. De één vindt het maar niks om zo genoemd te worden, de ander ziet er weer de voordelen van in. Wat je er ook van vindt… je zal altijd  yabancı genoemd blijven worden..

Geen schoenen aan in huis

Turken trekken hun schoenen uit voordat zij hun huis binnen stappen. Ik heb deze schone en fijne traditie ook overgenomen. Het resultaat is wel dat er voor de deur tientallen slippers en schoenen liggen :-) Ga je op bezoek bij Turken? Dan hebben ze vaak al pantoffels of slippers voor je klaar gelegd.

Turkije blog

 (foto’s: Tosca de Jong)

 

Lees ook:Leven in een stad als Istanbul
Lees ook:De 3 beste ontbijtplekken van Istanbul
Lees ook:Leuke en betaalbare lunchtips in Istanbul
Lees ook:De lekkerste Lahmacun (Turkse pizza) eet je in Istanbul
Lees ook:Kerst in Istanbul: de bomen en ballen horen bij ‘oud en nieuw’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>