Istanbul: de stad van de katten..(en de kattenhaters)

katten Istanbul

Als kattenliefhebber heb ik het niet altijd even makkelijk in Istanbul. Er is een ontelbaar aantal katten dat in Istanbul op straat leeft. In de ene wijk zie je er meer dan in de andere, maar ze zijn overal. Om positief te beginnen, de meeste mensen zijn lief voor de (straat)katten. Ze krijgen van mensen te eten en te drinken. En sommige mensen zorgen er thuis voor (zoals ik) of pakken zieke of gewonde katten van straat en brengen ze naar de dierenarts. Dat is geweldig om te zien en fijn om te weten dat deze mensen bestaan.

katten Istanbul

Helaas maakte ik vanavond iets mee wat ik zo jammer vind. En het ‘waarom’ is ver te zoeken. Mijn overbuurvrouw, die drie hoog woont en een klein balkonnetje heeft, vond het opeens nodig om met water naar een aantal katten op straat te gooien. Een aantal keer kwam ze met een vol glas aan zetten om over de katten te gooien.

Istanbulse katten

In mijn straat leven een stuk of 15 katten. Veel bewoners in de straat zorgen voor ze. Iedereen kent ze en gooit af en toe wat eten naar ze toe. Ik en een andere buurvrouw, die zich de ‘kattenmoeder’ noemt, spraken de ‘watergooier’ aan op haar gedrag. Het was ons beiden namelijk totaal onduidelijk waarom ze dit zo nodig moest doen. Haar antwoord: ”Er zijn teveel katten voor het appartement.” Ja dus? Ze vallen je toch niet lastig? Ze komen toch niet naar binnen? En je woont op de derde verdieping, ben je bang dat ze naar boven springen ofzo? Een antwoord had ze er niet op. Eén ding weet ik wel; ik hou haar vanaf nu goed in de gaten, want ik probeer de buurtkatten toch -waar mogelijk- te beschermen tegen dit soort waanzin.

In Kadıköy (Moda) wordt veel aan katten gedacht:

katten Istanbul(Foto’s Tosca de Jong)

 

Lees ook:Katten domineren het straatbeeld in Istanbul
Lees ook:De vele straatkatten van Istanbul
Lees ook:Syrische vluchtelingen in Istanbul worden ‘terug’ gestuurd
Lees ook:Leven in een stad als Istanbul
Lees ook:Grootste wens van de Syrische Nadia: Andre Rieu ontmoeten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>