Kleurrijke LGBT Parade Istanbul overschaduwd door politie

LGBT IstanbulVandaag werd de traditionele LGBT parade gehouden en kleurde Taksim voor de elfde keer op rij in regenboogkleuren. Niet alleen homoseksuelen, transgenders en biseksuelen liepen mee met de stoet. Ook veel anderen liepen mee uit solidariteit.Veel mensen waren uitgedost en hielden regenboogvlaggen (het symbool van de LGBT) vast. Niet alleen vlaggen, ook grote regenboog paraplu’s en pruiken kwamen voorbij. Helaas werd de parade overschaduwd door de velen agenten die op de been waren. Op elke hoek van het Taksimplein, daar waar de parade zou beginnen, stond een groep van zo’n honderd agenten.

LGBT Istanbul

Extreem veel Turkse politie op Taksimplein

Dat er politie aanwezig zou zijn, had ik wel verwacht, maar de hoeveelheid van vandaag was gewoon extreem. Ik schat dat er meer dan 1000 agenten op de been waren, inclusief een aantal waterkanonnen. De parade zou om 17.00 uur op het Taksimplein beginnen, maar dat feest ging niet door. De menigte werd door de politie iets verderop op de Istiklal Caddesi gedreven. Er hing door de aanwezigheid van de politie, jongens op hoge hakken en gekleurde pruiken een heel vreemd sfeertje vandaag in Taksim.

Gelukkig verliep de parade voorspoedig en zijn de waterkanonnen dit keer eens niet ingezet ;-)

Politie Istanbul

Ramadan

Dat er in Istanbul een LGBT parade wordt gehouden is een mooi initiatief, maar dat dit tijdens de Ramadan plaatsvindt, vind ik niet helemaal passend. De tafeltjes voor de iftar (maaltijd na het vasten) stonden vlak naast de waterkanonnen en de voorbijlopende halfnaakte meiden en jongens.

Wat vind jij? Kan een parade als deze samengaan met het vasten?

Lees ook:Turkse agent maakt selfie met ‘brugspringer’ in Istanbul
Lees ook:Parkje in Istanbul ter nagedachtenis aan Ali Ismail Korkmaz
Lees ook:Honderden zwemmers steken Bosporus in Istanbul over (6.5 km)
Lees ook:Bloedheet in verstikkend Istanbul
Lees ook:Turkse begrafenis: zo snel mogelijk begraven

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Kleurrijke LGBT Parade Istanbul overschaduwd door politie

  1. Mehmet

    Ramazan staat ook in het teken van verzoening. Ik ken veel mensen die meeliepen en toen door naar de Iftar gingen. Verzoening en respect, zo is het ook in Islam. Juist in deze tijd denken we aan mensen die het niet goed hebben. Laten we eerlijk zijn, deze mensen hebben het niet easy in Turkije.

    Al 12 jaar is het in dit weekend, dit is ook internationaal zo… dit laat zien hoe divers Turkije is. Er zijn geen incidenten geweest en dit laat zien dat ze elkaar wel het daglicht gunnen.

    Fijne Ramazan/Pride !

    (Ieder zijn ding)

      /  
  2. Mert

    Bravo Mehmet! Helemaal mee eens! Verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid voor alle mensen. Fijne Ramadan!

      /  
  3. Renate van Osch

    Gelukkig hebben ze dit keer alleen maar gekeken…dit keer wel. Ze hebben al genoeg schade toegebracht aan onschuldige mensen.

      /  
  4. Tosca de Jong Auteur

    Hi Mehmet en Mert, jullie hebben het mooi verwoord. En inderdaad: deze groep heeft het alles behalve makkelijk in Turkije. Ik kan mij wel voorstellen dat sommige mensen die aan het vasten zijn liever geen meiden en jongens in extreem korte broekjes en topjes voorbij willen zien lopen. Ik hoor wel eens van Turken die aan het vasten zijn, dat zij het enorm respectloos vinden als anderen halfnaakt over straat gaan tijdens de Ramadan. Vandaar dat ik de Pride niet helemaal gepast vond tijdens de Ramadan.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>